Bienvenidos

Intentando entender el presente con trozos de nuestro pasado

martes, 13 de marzo de 2012

La Creu de Montigalà



LA CREU DE MONTIGALÀ
El dia 28 de setembre de 1913 va ser erigida la creu de Montigalà, que es beneí el dia 19 del mes següent. Era una creu monumental feta de pedra. Fou projectada per Joan Amigó i Barriga, arquitecte municipal durant l’alcaldia de Martí Pujol.


La creu, que fou costejada per Ramon M. De Segarra i Dolors Bofarull (parella propietària d’aquell terreny). Fou enderrocada l’any 1936 i es tornà a alçar nou anys més tard, en aquesta ocasió de ciment armat, damunt de l’antic sòcol de pedra en el qual es poden observar quatre inscripcions. La de la part devantera diu així:

“Jesús m’heu estimat,
Creu afrontosa
vessant vostra sang preciosa
moríreu per mi clavat!
Siau per sempre alabat!”

En el mateix sòcol, al costat dret hi diu:

“Ens és…en Ramon M.De Segarra i de Ciscà i M. Dolors de Bofarull De Segarra, al bon Jesús”

Al costat esquerra: “In hoc signo vences”

I finalmente, a la part de darrera s’hi pot llegir:

“Segle IV –Segle XX
Erigida aquesta creu el 28 de setembre de 1913, en remembranza del Edicte de Milan donat per Constantí a favor de la Santa Iglesia.”

El nom de la Creu prové de la degeneració del nom primitiu de la zona “Mons Aguilar”, i
el motiu pel qual s’erigí fou, tal com diuen els Goigs de llaor al monument, la protecció de tots els badalonins. Hi havia força creença en la tradició d’aquesta creu i, per això, sovint era visitada  per veïns de la ciutat o alguns curiosos que hi anaven a fer excusions, i també per aquesta raó aquell era un lloc de reunió per a calebracions com el via crucis o, més tard, l’aplec de la Senyera.


del llibre :
Canyet: un vell poble

1 comentario: